Skip to content

Pomeranč, jako lék i dobrota

2 roky ago

405 words

Máte rádi citrusové plody a s oblibou zkoušíte něco nového? Tak to by se mohl stát pomeranč Vaším dvorním ovocem. Tento plod pomerančovníku pravého, nikdy, v žádné podobě, nezklame.
·        Pomeranč, zásobník vitamínu C, má opravdu všestranné použití.
·        Dá se využít od květu, až po plod.
·        Dokonce i pomerančová kůra, která je vlastně odpadem, má své využití.

Pomerančový květ– krásně vonící a příjemně chutnající, se přidává do čajových směsí. Dříve si ženy v subtropických oblastech dávaly květy pomerančovníku do vlasů jako ozdobu.

V lidovém léčitelství se používá
–         k uklidnění pocuchaných nervů
–         zmírnění astmatických projevů
–         snižuje vysoký tlak
–         odstraňuje nechutenství

Ze slupek se získávají esenciální oleje, které se používají k aromatizování potravin a v kosmetice.

Pomerančové mlsání

To nejlepší na konec. Pomerančový plod. Už při vyslovení se člověku sbíhají sliny. Jestliže ho vydržíme nezkonzumovat v syrovém stavu, můžeme si z něho vyrobit několik skvělých produktů.

o   Pomerančový džus – asi nejznámější výrobek z tohoto jižního ovoce.
o   Pomerančové cukroví– s pomocí kandované, pomerančové kůry a pomerančové šťávy, vytvoříme pomerančovou pohádku k odpolední kávě.
o   Pomerančový džem – do hodiny máte hotovou dobrotu, která k nám přišla z Velké Británie. Na čerstvém chlebu s máslem nemá chybu.

Čekáte návštěvu a chcete se vytáhnout něčím opravdu originálním? Takové chlebíčky, jednohubky, bílé nebo červené víno, jsou už okoukané záležitosti. Co takhle zkusit pomerančový likér? Dá to sice trochu práce, výsledek ale stojí rozhodně za to.

Připravíme si nákupní lístek.
–         jeden lusk vanilky
–         tři svitky skořice
–         láhev vodky – může být i levnější druh
–         300 g krystalového cukru
–         čtyři pomeranče

A můžete se do toho s chutí a vervou pustit. A těch pomerančů raději více. Můžou se hodit v mezičase.